Främby Udde ekosatsar

Främby Udde ekosatsar

I våras bjöd Green Business Region in till en första workshop på temat ”energieffektiva mikrosamhällen” och i slutet av augusti samlades personer med kompletterande kompetens och infallsvinklar till en uppföljande träff på Främby Udde, strax utanför Falun. Det finns en stark vilja hos Främby Uddes ägare Pär Allanson att göra en satsning på en anläggning som ligger i framkant när det gäller miljöanpassning och energieffektivisering.

- Vi vill vara en idéverkstad, en anläggning som går före och som satsar på nya lösningar. Vi hoppas också kunna ta hjälp av våra gäster i att utveckla nya idéer. En vision finns att bygga hotell + spa där vi fördubblar antalet bäddar utan att förbruka mer energi än vad vi gör idag. I samband med detta nybygge finns mängder av möjligheter till innovativa lösningar.

Pär vill också sprida det de kommer fram till, bl.a. via branschorganisationen för campingplatser i Sverige, SCR, där Pär sitter med i styrelsen. Man tittar också på möjligheter att samverka med andra lokala aktörer som kan dra nytta av nyetableringen vid Främby Udde.

Mats Rönnelid från Högskolan Dalarna menar att det är dags att ta ett steg längre om vi på allvar ska kunna locka nya kunder med hjälp av ett tydligare ekotänk:

- Vi måste tänka bortom kravmärkt frukost och automatiska strömbrytare i hotell- och vandrarhem. Utvecklingen går fort, det som var nytänkande för 5 år sedan är standard idag! Kunderna har högre krav för varje år som går, speciellt de gäster som kommer från kontinenten.

Arkitekter, energikonsulter och destinationsutvecklare deltog i workshopen och gav berikande inspel från sina olika synvinklar, alltifrån hur de nya byggnaderna kan utformas till hur man kan balansera utbudet gentemot lokalbefolkning / gäster från kontinenten, eller hur nya energieffektiviseringslösningar kan bli turistmål i sig.

Främby Udde lämnade i dagarna in sin bygglovsansökan för nyetableringen.

Kontakta Hans Ahlin för mer information.

Kontakta GBR

Besöksadress:

Forskargatan 3, Borlänge

Postadress:

Green Business Region

ATT: Dalarna Science Park
Box 760
781 27 Borlänge

Tel: 0243-24 64 00

E-post: kontakt@greenbusinessregion.se

Kontaktpersoner